Life Science Zurich Graduate School

Herkese merhabalar!

Merak edenler için Life Science Zurich Graduate School‘a başvuru ve mülakat sürecini anlatacağım. Öncelikle, lütfen yazdıklarımı genel geçer kurallar olarak değil, sadece kişisel deneyim olarak görünüz ve programın websitesini inceleyerek en doğru ve güncel bilgilere ulaşınız 🙂 Program ile alakalı tüm bilgilere şuradan ulaşabilirsiniz: https://www.lifescience-graduateschool.uzh.ch/en.html. Burada bahsedeceğim bilgilerin birçoğuna ve belki daha fazlasına linkin altında bulunan sıkça sorulan sorular bölümünden de ulaşabilirsiniz!

Bu program University of Zurich ve ETH’nin ortak olarak yürüttüğü ve içerisinde toplamda 17 farklı doktora programı barındıran bir proje. Bu programlardan bazıları: Evrimsel Biyoloji, Sinirbilim, Bitki Bilimi, RNA Biyolojisi, Sistem Biyolojisi, Kanser Biyolojisi vb. diyerek liste uzayıp gidiyor (https://www.lifescience-graduateschool.uzh.ch/en/about-LSZGS/phd-programs.html). Bu okula başvurmanın iki yolu var. Birincisi “Track 1”, ikincisi ise “Track 2”. Burada benim deneyimim olan Track 1’den bahsedeceğim. Okula başvurular iki dönem açılıyor. Bunlardan bir tanesinin son başvuru tarihi 1 Temmuz, diğerinin son başvuru tarihi ise 1 Aralık. Tabii, mutlaka değişiklik olup olmadığına bakmanızı tavsiye ederim. Genel olarak değinmek gerekirse, açılacak pozisyonları maalesef önceden göremiyoruz ve sadece online başvuru sürecini (preselection) geçtiyseniz, açık pozisyonları görebiliyorsunuz. Ancak, bazı hocalar açık pozisyonlarını sosyal medya vb. mecralarda duyurdukları gibi, bizzat hoca ile iletişime geçip pozisyonu olup olmadığını sormak da bir seçenek olabilir (mesela bunu yapmak programın websitesinde önerilmeyen bir durum). 

Online başvuru sırasında size sorulan sorular ve istenen belgeler şu şekilde: 

  1. Diplomalarınız, 
  2. Şimdiye kadar hangi projelerde yer aldığınız: yaklaşık kaç ay yer aldığınız, ve özellikle projelere sizin nasıl katkı sağladığınız, 
  3. Eğer makaleleriniz varsa bunların listesi, 
  4. Hangi araştırma alanlarını daha ilgi çekici bulduğunuz ve bunun nedenleri (en önemli sorulardan bir tanesinin bu olduğunu düşünüyorum), 
  5. Bildiğiniz diller ve hobileriniz, 
  6. Transkriptleriniz, 
  7. En fazla üç referans (ben iki referans girmiştim) 
  8. Hangi doktora programını tercih etmek istediğiniz (iki seçim yapabiliyorsunuz). 

Bu noktada en çok sorulan sorulardan bir tanesi dil puanı istenip istenmediği. En azından kanser biyolojisi PhD programında herhangi bir dil puanı ne bu aşamada ne de kayıt aşamasında isteniyor. Bildiğim kadarıyla bu şart bölümden bölüme ya da UZH/ ETH olmasına göre değişebilir. İlgilendiğiniz bölüm ile iletişime geçip bunu sorabilirsiniz.

Eğer bu aşamayı (preselection) geçerseniz, Zürih’e mülakata davet ediliyorsunuz. Gidiş-geliş uçak masrafları, vize masraflarınız, konaklama masrafları, şehir içi ulaşım masraflarının hepsi program tarafından karşılanıyor (siz mülakattan döndükten sonra karşılanıyor). Uçak biletinizi ne zaman/hangi tarihler arasında alacağınız, program tarafından sizinle iletişime geçilerek söyleniyor. Burada önemli olabilecek başka bir konu ise, vizeye benim bildiğim bir tek Ankara ve İstanbul’da bulunan TLSContact firması aracılığı ile başvurabiliyorsunuz. İlk geldiğiniz gün havaalanından alacağınız bilet ile otele ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Bu bileti saklarsanız, onun ücretini de size geri veriyorlarmış. Onun dışındaki ulaşımlarınızı, size otele ulaştığınızda verilen dosyanın içerisinde bulunan ulaşım kartı ile sağlayabilirsiniz.

Başvuru sırasında seçilenden başka bir doktora programına kaydolunabilir mi?

Bu konuya ayrıca değinmek istedim. Doktora programı seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden bir tanesi bence bu. Çünkü ilk aşamayı geçtikten sonra, bütün açık pozisyonları görebileceksiniz ve bu pozisyonlardan toplamda 8 tane proje/lab seçme hakkınız olacak. Seçim yaparken, bu 8 projenin ilk 3 tanesi sizin seçtiğiniz (mülakata çağıran) programdan olmak zorunda. Geri kalan 5 tanesi ise başka programlardan olabilir. Daha sonra lab yürütücüleri de sizin başvurunuzu inceleyip, eğer sizinle görüşmek isterlerse o zaman birebir mülakatlar ayarlanıyor. Hangi laboratuvarlarla hangi gün görüşeceğiniz bilgisi, siz Zürih’e varmadan belirleniyor. Yani başka bir programdan bir lab ile anlaşmak da mümkün. Proje/lab seçerken sıralama kısmı önemli, bazı laboratuvarlar için onları hangi sıraya koyduğunuz önemli olabilir, o yüzden istediğiniz bir laboratuvarı yanlışlıkla kaçırmayın. Şunu da ayrıca eklemem gerekir ki, eğer görüşmek istediğiniz ancak açık pozisyonu olmayan bir lab olursa da program bu konuda fazlasıyla destekleyici. Siz görüşme ayarlayabilirseniz sizin mülakat listenize o laboratuvarı da ekliyorlar.

Mülakat Süreci Nasıl Oluyor?

Şimdi Zürih’e geldiniz, hangi laboratuvarlarla görüşeceğiniz de belli. Ama her şeyden önce programın yaptığı mülakatı geçmek gerekiyor. Bu mülakat ilk gün oluyor ancak, eğer 8-10 tane lab ile görüşecekseniz program mülakatınızdan önce birebir görüşmeniz de olabilir. Kesin bir sırası yok. Ben toplamda üç lab ile görüştüğüm için, ilk gün lab görüşmem yoktu. Programın yaptığı mülakatta sizden en fazla 15 dakika boyunca tezinizi veya yaptığınız başka bir çalışmayı sunmanızı bekliyorlar. Sunum sonunda ise genellikle sunduğunuz proje ile alakalı sorular soruluyor (en azından benim mülakatım öyleydi). Sonuçlar ise akşam düzenlenen bir etkinlikte elinize mektup ile ulaşıyor 🙂 Bu programın belki de en güzel yanlarından birisi, eğer bu mülakatı geçtiyseniz, bir laboratuvar ile bu süreçte anlaşamasanız bile size 6 aylık bir zaman vermeleri. Bu sürede başka bir lab bulursanız yine kayıt yaptırabiliyorsunuz. 

Birebir mülakatlar için çoğu lab yürütücüsü sizi laboratuvardaki diğer PhD/Postdoc’lar ile tanıştırıyor ve çoğu onların fikrine de oldukça önem veriyor. Ancak, her laboratuvatın hem sizde merak ettikleri şeyler farklı olduğundan, hem de önem verdikleri değerler farklı olduğundan burada maalesef birebir görüşmelerin nasıl olacağına dair bir yorumda bulunamıyorum. Sizin bu görüşmeler sırasında diğer doktora öğrencilerine ve PI’a neler sorabileceğiniz ile ilgili bir sayfa soru, hali hazırda program tarafından size veriliyor zaten ve oldukça yardımcı oluyor bu sorular.

Hangi Okula Kayıt Yaptırılıyor?

Mülakatı geçtiniz, istediğiniz laboratuvar ile anlaştınız, peki hangi okula kayıt yaptıracaksınız? Lab yürütücünüzün ilişik olduğu okul hangisi ise ona kayıt yaptırıyorsunuz. Eğer sizin için ETH veya UZH olması önemli ise, en baştan lab seçim kriterlerinize bunu ekleyebilirsiniz. Bildiğim kadarıyla okullara kayıt koşulları da hem okulun kendi içerisinde, hem program bazlı değişebilmekte.

Değinmek istediğim son konu ise program maaş sağlıyor mu? Evet, doktora süreciniz boyunca maaş alıyorsunuz. Son olarak dediğim gibi, bu bilgiler her sene değişebilir/güncellenebilir o yüzden lütfen kontrol ediniz. Yazıyı mülakat sürecinde çektiğim bir fotoğraf ile kapatmak istiyorum 🙂 Eğer başvurmayı düşünürseniz, şimdiden bol şanslar!

Leave a Reply