Covid19, koronavirüs ailesinden SARS-CoV-2 tarafından aracı bir türden sonra insanlara bulaşması ile dünya genelinde büyük bir pandemiye yol açan bir hastalık. 2020 mart ayının son çeyreğinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO)’nün de “pandemi” olarak ilan etmesinden kısa bir süre sonra, Türkiye’de de vaka sayısında dünya geneli ile paralel ciddi bir artış meydana geldi. 16 Haziran itibariyle WHO’nun yayınladığı son rapora göre ise dünya geneli vaka sayısı 7 milyonu, vefat sayısı ise 400.000i aştı. Üstelik dünyanın pek çok yerinden, bu tür pandemiler için tanımlanan “2. Dalga” yayılım henüz başlamadı/ilerlemedi.
Salgının ilerleyişini tahmin etmek, sosyal önlemler (sosyal mesafe ve maske gibi), hastalık yatkınlığını ve mekanizmasını keşfetmek ve biyolojik çözümler üretmek (aşı, ilaç geliştirme gibi) için dünya geneli müthiş bir ortak emek sarfedildi. Kimisi işe yaradı kimisi hala daha çok veriye ihtiyaç duyuyor kimisi ise bilimsel olarak yararlı olmayacağı için değerlendirmeye alınmadı. Bütün bu emeklerin neticesinde ise işlenmeye hazır bir sürü veri ortaya çıktı. Biliyoruz ki yeni veriler yeni projelere ve yeni bakış açılarına kapı açar. Bu noktada hesaplamalı biyoloji ve biyoenformatiğin rolü yadsınamaz.
RSG Türkiye olarak rolümüz
Yüzyılımızın pandemisi SARS-COV-2 ile ilgili sadece okumaktan ve vaka sayılarını takip etmekten öteye geçmek, proje fikirlerinizi şekillendirip gerçekleştirmek için çalışma arkadaşları bulmak ister misiniz?
ISCB-SC-RSG Türkiye ekibi olarak proje liderleri ve gönüllü araştırmacıları buluşturmak için bu girişimi başlattık. 4 temel amacımız var:
- Proje sahipleri ile gönüllü ve yetenekli takım arkadaşlarını buluşturmak.
- Böylelikle Proje Liderleri için takım arkadaşı açığını kapatmak, takım arkadaşları içinse proje deneyimi sağlamak
- SARS-CoV-19 gibi pandemilere yönelik global çözümün bir parçası olmak
- Türkiye’de hesaplamalı biyoloji ve biyoenformatik alanında çalışmak isteyen gönüllü arkadaşlarımızla bu alanın ülkemizdeki devam ve gelişimine katkı sağlamak
Bu çağrı için son başvuru tarihi: 3 Temmuz Cuma, TR saati ile 23:59
Süreç
Bu ilk 3 hafta proje lideri/fikri çağrısı ile projeleri değerlendirmeye alacağız. Yeterli açıklamaya sahip projeler için 2 haftalık bir ekip arkadaşı çağrısı dönemi daha olacak. Proje grupları, proje fikrini sunanlara iletilecek. PL-ekip eşleşmesinden hemen sonra video konferans ile her bir proje lideri, projesini kısaca sunacak. Böylece diğer gruplarla tanışma ve projeleriniz için fikir alış verişi fırsatı yakalamış olacaksınız.
Katılım Detayları
Proje Lideri Kimdir, Nasıl Olunur ve Sorumlulukları Nelerdir?
Fikri ve proje önerisi ile katılan herkes proje lideri (PL) olabilir. Proje önerisi için son tarihten sonra, detaylarla birlikte projenizde yer almak isteyen çalışma arkadaşları için RSG-Türkiye olarak ilana çıkılacak ve verilen süre sonunda sizlere grubunuzu kurmanız için fırsat verilecektir. Kısacası, PL olarak, çalışmak istediğiniz ekip arkadaşlarına siz karar vereceksiniz; biz ise sizlere bu istekli arkadaşları bulup ekibinizi tamamlamanız ve projenizi gerçekleştirmeniz için yardımcı olacağız!
Katılım Formu (Son başvuru 3 Temmuz 2020, TSI 23:59)
Ekip Arkadaşı Kimdir, Nasıl Olunur ve Sorumlulukları Nelerdir?
Yakında!
Proje Detayları
Proje önerileri, çağrı kapanışından sonra paylaşılacaktır. Süreç içerisinde projelerle ilgili detaylar, ekip bilgileri ve gelişmeler yine websayfamızdan paylaşılacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
1. Proje takvimi nasıl olacak? Bu ilk 3 hafta proje lideri/fikri çağrısı ile projeleri değerlendirmeye alacağız. Yeterli açıklamaya sahip projeler için 2 haftalık bir ekip arkadaşı çağrısı dönemi daha olacak. Proje grupları, proje fikrini sunanlara iletilecek. PL-ekip eşleşmesinden hemen sonra video konferans ile her bir proje lideri, projesini kısaca sunacak. Böylece diğer gruplarla tanışma ve projeleriniz için fikir alış verişi fırsatı yakalamış olacaksınız.
2. Grubumun bir kısmı hazır, diğer kısmı için buradan çağrıya çıkabilir miyim? Elbette!
3. Proje taslağım var, ancak proje lideri olmak için yeterince vaktim yok. Çalışma grubu içerisinde gönüllü başka bir arkadaşa devredebilir miyim? Devredeceğiniz gönüllü kişi de projenize sizin kadar hakimse, evet elbette!
4. Belli aralıklarla görüşme olacak mı, en son hedefimizi bitirince mi görüşeceğiz? Düzenli aralıklarla grupların ilerleme raporlarını sunmasını bekliyoruz. Bu aralığın süresini grup liderleri ile oylayacağız.
5. Grubumuzda acemi arkadaşlar olabilir mi? PL istedikten sonra elbette! Hatta grup içi eğitim seansları ile, tam olarak gerçekleştirmek istediğimiz hedefe bizi ulaştırabilirsiniz. Bilgi, paylaştıkça çoğalıyor!
6. Sonunda bizi ne bekliyor? En önemli kısmının kendimizi geliştirmek olduğuna inanıyoruz. Bunun haricinde projenizin ilerleyişi ve literatüre uygunluğuna göre makale veyahut ISCB-RSG/uluslararası ISCB-SC webineri olarak daha geniş kitlelere duyurabilirsiniz.Bunlara ek olarak Proje Liderleri için takım arkadaşı açığını kapatmış, takım arkadaşları içinse proje deneyimi sağlamış olacak. Katılımcılara ISCB-RSG tarafından elektronik sertifika sunmayı hedefliyoruz.
7. Kapsamlı bir fikrim yok, Proje Lideri olarak değil, Çalışma Arkadaşı olarak katılmak istiyorum, ne yapmam gerekiyor? Bu çağrıyı değerlendirdikten sonra iki haftalık bir Ekip Arkadaşı ilanımız olacak. En geç bir ay içinde gerçekleşecek bu çağrıdan hemen haberdar olmak isterseniz bizi sosyal medya hesaplarımızdan (twitter, linkedin ya da facebook) takip edebilir ya da RSG Türkiye sayfasından üyelik formu doldurup slack kanalımıza katılarak son gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.
8. Proje Taslağım var ancak yeterince kapsamlı mı emin değilim. Yine de başvurmalı mıyım? Siz başvurun, değerlendirmeyi ekibimize bırakın.
9. İlerde proje taslağımda geliştirmek ve değiştirmek istediğim noktalar olması sıkıntı yaratır mı? Hayır. Aksine, ekibinizin katkıları ile projenize son şeklini vermeniz bu girişimin amaçlarından biri. Birlikten yalın bir kuvvet değil, fikir kuvveti doğacaktır!
10. Bir proje hevesim var, fakat zamanım yok. Yine de başvurmalı mıyım? Kısa süreli ve takım arkadaşlarını yarıda bırakacak bir proje lideri istemiyoruz. Bu sebeble, ilk koşulumuz devamlılık.
Başka sorum var! Konu olarak “Covid19 Çalışma Grubu” başlığını kullanarak turkey.rsg@gmail.com üzerinden bize ulaşabilirsiniz!