Temmuz ayında gerçekleştirdiğimiz webinar; Lozan Üniversitesi, Hesaplamalı Biyoloji Departmanından Tuğçe Bilgin Sonay tarafından verildi. Bu oturumda Tuğçe, kendi çalışmalarının yanı sıra dünyada bu alanda nasıl çalışmalar yapıldığı hakkında bilgi verdi.
Konuşmanın başında kısa tekrar dizilerine (KAT) nasıl bakıldığı, KAT’ların fenotip, gen ifadesi, epigenetik üzerine etkileri hakkında genel bir giriş yaptı. Konuşmanın odak noktaları ise: (1) Tümörlerde, DNA onarım mekanizmalarının çalışmamasından dolayı KAT mutasyonlarının daha fazla görülmesi ile oluşan, mikrosatelit instabilitesi (İng. Microsatellite Instability, MSI) olarak adlandırılan tümörlerde KAT’ların nasıl belirlendiği, (2) bu tümörlerde KAT mutasyonlarının etkilerinin belirlenmesi ve (3) belirlenen etkilerin immünoterapi de nasıl kullanıldığı üzerineydi.
Ardışık kısa tekrar dizilerinin kanser üzerinde etkileri ve tedavi yöntemlerinde nasıl kullandığıyla ilgileniyorsanız, bu webinarı mutlaka izlemenizi öneriyoruz. Webinarı dinlemek için: https://youtu.be/GmjwyTZinjU
Bu güzel webinar için RSG Turkey olarak Tuğçe’ye çok teşekkür ediyoruz.